Ja hem vist en un primer article com hem d’escollir el nostre bastó de marxa nòrdica, i ara us volem parlar sobre la indumentaria necesaria per a dur a terme correctament les nostres sortides de marxa nòrdica.

Recordem que Marxa Nòrdica Andorra i Marxa Nòrdica Cadí – Pirineus realitzen totes les seves activitats al Pirineu, un indret amb grans contrasts climàtics i terrenys de muntanya, pel que haurem de prestar atenció primer a les previsions meteorològiques abans d’iniciar les activitats i escollir la millor indumentaria.

Aquestes són les nostres recomanacions:

EL CALÇAT:

Probablement és el principal aspecte a tenir present després dels bastons. Caminarem força, per terrenys inclinats, pedregosos i fins i tot lliscants, així que alhora de triar les nostres sabatilles esportives tindrem present:

 • La talla que has de triar
  És important tenir en compte que quan realitzem esport, els nostres peus sofreixen uns canvis, tendeixen a inflar-se tant durant l’activitat. És important que el dia que anem a provar-nos calçat esportiu, el fem amb els mitjons que utilitzarem durant la nostra activitat i convenient que a l’hora de provar-nos el calçat fem una senzilla prova:
  • Destensar les cordoneras.
  • Lliscar el peu fins que toquem amb els dits la capdavantera del calçat.
  • Comprovar que cap el dit indice entre el taló del peu i la talonera del calçat.
 • L’amortiment
  L’amortiment té un paper molt important en el nostre calçat, ens ajuda a disminuir i protegir l’esquelet dels impactes entre el taló i el sòl. El taló és la part que emprem de forma molt conscient per a realitzar la trepitjada de manera correcta, és per això que li hem de prestar una important atenció.

  L’amortiment no ha de ser excessiva, i sempre segons el nostre pes, aquesta ha de ser la justa, però sense excessos..

 • Flexibilitat
  És de gran importància a l’hora de triar calçat per a realitzar Marxa Nòrdica, que sigui flexible, perquè la trepitjada, que en el nostre esport la treballem de manera completa, sempre ens ajudarà a realitzar-la millor.
 • La Sola
  La part del calçat que està en contacte amb el sòl, és per això que té un paper molt import en la nostra elecció. Nosaltres que les utilitzarem per camins de muntanya, necessitem que la sola disposi de solcs o relleus, de manera que es distribueixi la pressió. i que no sigui  excessivament tova.
 • La impermeabilitat
  Molts dies trobarem el terreny moll o fins i tot amb neu, així que especialment durant l’hivern, seria convenient tenir un calçat amb alguna membrana que ens permeti tenir els peus eixuts. 
 • La importància d’una bona plantilla
  És molt important que un podòleg ens faci un estudi de la nostra petjada per determinar si hem d’utilitzar plantilles per les nostres activitats de marxa nòrdica. La majoria de vegades ens estalviaran problemes amb genolls, turmells i possibles lesions. Més val una inversió inicials, que després patir problemes.

ELS MITJONS:

Ens preocupem molt de portar un bon calçat, però no ens preocupem per portar uns mitjons específics que poden ajudar-nos a reduir ferides i altres molèsties als nostres peus durant les nostres rutes i entrenaments.

Relacionem l’aparició de butllofes, rascades o ferides al peu a les sabatilles, però en moltes ocasions trobem la solució amb l’elecció d’uns bons mitjons.

LA VESTIMENTA:

El millor és utilitzar la tècnica de ceba, és a dir, anar incorporant diferents capes de roba lleugera, elàstica i transpirable.

Lleugera. La lleugeresa és una condició fonamental per a la Marxa Nòrdica. Si tries peces pesades, hauràs de saber que només serviran per a sumar pes al teu cos, restringint la llibertat dels moviments. També és bo que les peces usades siguin curtes i que no dificultin els moviments de braços i cames.

Elàstica. Aquesta condició de la roba per a Marxa Nòrdica també és bastant important: una peça elàstica permetrà que braços i cames es moguin lliurement i millori la posició de la musculatura. També disminuirà frecs que amb el temps puguin causar lesions en la pell.

Transpirable. Aquesta és potser la més important de les característiques de la roba per a Marxa Nòrdica. En comptar amb una peça transpirable, s’assegura l’evacuació de la humitat. Quan es practica un exercici, la pell transpira i xopa la roba. Si s’usa una peça transpirable, la humitat producte de la suor de la pell s’assecarà molt més ràpid, evitant molèsties. És important saber que l’ús de peces de cotó no és aconsellable, ja que aquest material triga molt més a assecar-se i es xopa de suor.

COMPLEMENTS:

És convenient utilitzar complements que ens ajudin a fer més fàcil les nostres activitats, com portar una motxilla petita, un porta bidons per l’aigua, ulleres de sol, gorra i crema solar.